De duurzaamheid van kunstplanten en kunstbloemen

De markt van kunstplanten en kunstbloemen heeft de afgelopen jaren een aanzienlijke ontwikkeling doorgemaakt. Wat ooit werd gezien als een eenvoudige en goedkope imitatie van levende planten en bloemen is uitgegroeid tot een florerende industrie met een breed scala aan kwalitatieve en realistische producten. Inmiddels worden kunstplanten en kunstbloemen op zeer veel plekken gebruikt als duurzaam alternatief voor echte planten en bloemen.

Lange levensduur

Kunstplanten hebben een lange levensduur en gaan makkelijk tien tot vijftien jaar mee. Dit zorgt voor een lagere aankoopfrequentie ten opzichte van vers groen en heeft daardoor minder afvalverwerking en transport tot gevolg.

Recyclebaar materiaal

Kunstplanten worden zoveel mogelijk met natuurlijke materialen zoals hout, papier en zijde vervaardigd. Daar waar kunststof gebruikt wordt, bestaan onderdelen steeds meer uit gerecycled materiaal.

Milieubewuste leveranciers

Wij zijn gevestigd in een energieneutraal bedrijfspand en werken enkel samen met milieubewuste leveranciers. Zo is onze hoofdleverancier gecertificeerd door de Climate Neutral Group voor het reduceren van CO2 uitstoot. Daarnaast wordt de impact van CO2 uitstoot gecompenseerd door bomen te planten in Azië en projecten te ondersteunen die bestaande bossen beschermen. 

Alternatief voor vers groen

Het kweken van verse planten en bloemen gaat gepaard met een forse ecologische footprint. Zo wordt er veel energie verbruikt voor de verwarming van kassen, is er veel water nodig voor de groei van vers groen en worden er veel bestrijdingsmiddelen en meststoffen gebruikt. Daarnaast wordt er vaak onterecht gedacht dat verse planten een groot effect hebben op de luchtkwaliteit van een ruimte. Uit onderzoek blijkt dat planten inderdaad luchtzuiverende eigenschappen hebben, maar niet in zo’n hoge mate dat we er voordeel uit halen. Om deze voordelen wel te behalen zou je zo’n 100 tot 1000 planten per vierkante meter moeten plaatsen.

Transport kunstplanten

De productie van kunstplanten en kunstbloemen vindt veelal plaats in Azië. Net als vers groen leggen ook kunstplanten en kunstbloemen een enorme reis af voordat ze de consument bereiken. Een voordeel van kunstgroen is echter dat de koopfrequentie vele malen lager ligt en er dus minder transport nodig is. Daarnaast hoeven kunstplanten en kunstbloemen tijdens het transport niet gekoeld te worden.

FloraWorks