Kunstplanten buiten plaatsen

We krijgen vaak de vraag of kunstplanten ook geschikt zijn om buiten te plaatsen. We begrijpen heel goed dat deze groene, onderhoudsvriendelijke creaties graag hun weg vinden naar buitenruimtes, waar ze ook veel sfeer en gemak kunnen toevoegen. In dit blog gaan we dieper in op het buiten plaatsen van kunstplanten en delen we handige tips om jouw kunstplant zo lang mogelijk mooi te houden in buitenomstandigheden.

Kunstplanten voor buiten

Het merendeel van de kunstplanten is niet ontworpen voor buitengebruik. Ze kunnen snel hun kleur verliezen door blootstelling aan direct zonlicht en kunnen beschadigd raken door regen en harde wind, vooral in het Nederlandse klimaat. Er zijn echter specifieke kunstplanten die wel geschikt zijn voor buiten. Deze planten zijn zorgvuldig vervaardigd van materialen die beter bestand zijn tegen uv-straling, regen en wind. Je kunt deze producten vinden in de categorie "kunstplanten voor buiten," herkenbaar aan het UV-logo.

Tips & tricks buiten kunstplanten

Voor alle kunstplanten die buiten geplaatst worden hebben we een aantal richtlijnen om mee te geven:

Tip 1: Plaasting kunstplanten

Plaats kunstplanten buiten altijd onder een overkapping, veranda, of in een serre om ze te beschermen tegen directe blootstelling aan zonlicht, regen en harde wind.

Tip 2: Afwateringsgaten voor plantenbakken

Zorg ervoor dat plantenbakken voorzien zijn van afwateringsgaten om overtollig water af te voeren en te voorkomen dat kunstplanten worden blootgesteld aan te veel vocht.

Tip 3: Plaasting in pot

Zorg ervoor dat de kunstplant stevig in de pot staat en overweeg de pot te verzwaren met bijvoorbeeld zand om stabiliteit te garanderen, vooral bij omstandigheden met veel wind.

Tip 4: UV-spray

Gebruik een UV-spray om kunstplanten en kunstbloemen extra te beschermen tegen verkleuring door zonlicht. Dit is vooral belangrijk voor producten die niet standaard UV-bestendig zijn geproduceerd.

Met deze richtlijnen kun je optimaal genieten van de esthetiek van kunstplanten in je buitenruimte, terwijl je ze beschermt tegen de invloeden van weer en wind. Realiseer je dat kunstplanten buiten een kortere levensduur kunnen hebben dan wanneer ze binnenshuis worden geplaatst.