Schikken van een kunstboeket

Heb je een samengesteld kunstboeket van FloraWorks ontvangen? Of heb je zelf een kunstboeket uit onze collectie losse kunststelen samengesteld? Naast het samenstellen of uitzoeken van het juiste kunstboeket, vormt ook het schikken van de bloemen een belangrijk onderdeel. Met onderstaande tips & tricks en aandacht voor detail zorg je ervoor dat je kunstboeket goed tot zijn recht komt. In dit artikel zullen we de stappen en tips bespreken om een prachtig kunstboeket te schikken.

Stap 1: Verzamel je materialen
Voordat je begint met het schikken van je kunstboeket, verzamel je alle benodigde materialen. Kies kunstbloemen en kunstgroen van goede kwaliteit met realistische details. Het voordeel van onze samengestelde boeketten is dat de losse stelen als geheel perfect bij elkaar passen en de verhouding en het kleurenpalet één geheel vormt zodat je zelf niet meer na hoeft te denken over de perfecte samenstelling. Het is uiteraard ook mogelijk om onze boeketten aan te vullen met losse kunststelen of een geheel eigen boeket samen te stellen uit ons assortiment losse kunststelen. Wanneer je een samengesteld kunstboeket van FloraWorks hebt ontvangen raden we aan om de productafbeelding als voorbeeld te gebruiken bij het schikken van je bos. Zorg ervoor dat je ook een stevige vaas of pot hebt om je boeket in te plaatsen. Houd er daarbij rekening mee dat kunstbloemen iets zwaarder zijn dan gewone bloemen. Een smalle hals helpt veelal bij het goed op de plaats houden van kunstbloemen. Wanneer je de vaas wilt vullen met steekschuim of kunstwater op basis van epoxy, leg de benodigde spullen dan alvast klaar. Zorg er verder voor dat je een schaar en kniptang bij de hand hebt.

Stap 2: Creëer een focuspunt
Een kunstboeket kan een indrukwekkend focuspunt hebben dat direct de aandacht trekt. Kies één of meerdere bloemen die groter of opvallender zijn dan de andere en plaats deze in het midden of iets hoger dan de rest van de bloemen. Dit zal het oog naar het hart van het boeket leiden en de algehele uitstraling verbeteren.

Stap 3: Creëer een goede balans
Bij het schikken van je kunstboeket is het belangrijk om een goede balans en evenwichtige compositie te creëren. Begin met de basisbloemen en plaats ze gelijkmatig rond het focuspunt. Werk vervolgens met de textuur- en groenelementen om het boeket volume en diepte te geven. Verdeel de accentbloemen om het kleurenpalet te verrijken en verbinding aan te brengen in het geheel.

Stap 4: Speel met hoogte en vorm
Een boeket krijgt een dynamischer uiterlijk als je speelt met hoogte en vorm. Laat sommige bloemen iets hoger uitsteken dan andere om een gelaagd effect te creëren. Doordat er ijzerdraad in de stelen zit, kunnen kunstbloemen naar wens gevormd worden. Om de gewenste hoogte te bereiken, kunnen stelen worden omgebogen of worden afgeknipt met een kniptang. Vergeet niet dat asymmetrische arrangementen vaak interessanter en natuurlijker ogen dan perfect symmetrische. Durf te experimenteren en je eigen stijl te ontwikkelen.

Stap 5: Zorg voor een stevige basis
Zorg ervoor dat de stelen stevig in de vaas zijn geplaatst, zodat het boeket stabiel blijft. Om een stevig frame te creëren, pas je de kruis-techniek toe tijdens het schikken. Plaats de eerste steel met de onderkant tegen de bodem en laat de rest van de steel leunen tegen de bovenkant van de vaas, zodat de steel schuin staat. Doe dit daarna in spiegelbeeld met de volgende steel waardoor er een kruis ontstaat. Draai je vaas een halve slag en plaats de volgende stelen weer óver de stelen die al in de vaas staan. Zo ontstaat er een stevig frame en krijgt iedere bloem de ruimte. Blijf je vaas draaien en stelen kruislings plaatsen tot ze op zijn. Het gebruik van steekschuim of kunstwater op basis van epoxy kan helpen om de stelen nog beter op hun plek te houden. Wij adviseren geen water te gebruiken in de vaas om aantasting van de stelen en het ontstaan van roestplekken te voorkomen.

Het schikken van een kunstboeket vergt wat aandacht voor detail, creativiteit en compositie, maar wanneer goed uitgevoerd tilt het je boeket naar een hoger niveau. Wees niet bang om te experimenteren en je eigen stijl te ontwikkelen. Door te investeren in een kwalitatief kunstboeket of een diverse collectie losse kunststelen kan er van seizoen tot seizoen worden doorgewisseld en zijn eindeloze combinaties van kunstboeketten mogelijk. Mocht je er nu niet uitkomen of heb je vragen, neem dan contact met ons op.

Gerelateerde artikelen
Samenstellen van een kunstboeket
Onderhoud van kunstbloemen