Waarom kies je voor kunstbeplanting in je interieur?

In ons blogartikel over het belang van beplanting in jouw interieurontwerp deelden we de diverse functies en positieve effecten van beplanting in een interieur. Mooie en passende beplanting is niet alleen essentieel voor het creëren van de juiste sfeer in een ruimte, maar heeft ook invloed op ons welzijn en de functionaliteit van een ruimte. Maar waarom zou je nou kiezen voor kunstgroen in plaats van echt groen? In dit blogartikel vertellen wij je graag meer over de vele voordelen van kunstbeplanting ten opzichte van vers groen.

Uitgebreid aanbod en realistische uitstraling

Bijna alle plantensoorten, groot en klein, kun je vinden in een kunstmatige vorm. Met alle moderne technieken tegenwoordig is ook op het gebied van kunstplanten veel verbeterd de afgelopen jaren, met als gevolg, kunstplanten die zeer realistisch zijn nagemaakt en bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Zo worden kunstplanten vandaag de dag gemaakt van veelal gerecycled materiaal, is er veel meer oog voor detail en verfijning en wordt er niet alleen maar plastic gebruikt voor een kunstplant. Sommige planten worden bijvoorbeeld gemaakt op een stam van echt hout. Met dit uitgebreide en realistische assortiment is er voor iedereen wat te kiezen.

Lange levensduur

Kunstplanten gaan niet dood en hebben een lange levensduur. Wij houden doorgaans zeven tot tien jaar aan, maar de ervaring leert dat ze ook nog veel langer mee kunnen gaan.  Een aantal factoren spelen een hierbij belangrijke rol, zoals de kwaliteit van de gebruikte materialen, de hoeveelheid direct zonlicht en vochtigheid, en de frequentie van het schoonmaken en afstoffen van de plant.

Gemak in onderhoud

Kunstplanten vragen bijna niet om onderhoud en dat is misschien wel één van de belangrijkste redenen dat kunstplanten zo populair zijn. De zorg voor echte planten vraagt veel aandacht en tijd en schiet er regelmatig bij in. Hoewel kunstplanten vrijwel geen onderhoud nodig hebben, hebben we toch enkele richtlijnen voor het onderhoud ervan opgenomen in een blogartikel.

Duurzaam

Wist je dat kunstplanten duurzaam zijn? Niet alleen worden ze vaak vervaardigd uit gerecyclede materialen, maar ze gaan ook tientallen jaren mee. Dit betekent dat de productie slechts eenmalig is en je er vele jaren van kunt genieten. In ons uitgebreide artikel over dit onderwerp vind je meer informatie.

Allergieën

Met name in ziekenhuizen en medische praktijken is de populariteit van kunstplanten opvallend hoog. Vaak zijn echte planten en bloemen zelfs niet toegestaan ​​in deze omgevingen. Dit beleid is voornamelijk gericht op het voorkomen van bacteriële besmetting, schimmelgroei en allergische reacties. Kunstplanten vormen hier echter geen enkel probleem, waardoor ze een aantrekkelijke keuze zijn voor het aankleden van deze ruimtes.

Prijsverschil

Op lange termijn loont het om te investeren in een kwalitatieve kunstplant. Hoewel het initiële aankoopbedrag van een hoogwaardige kunstplant vaak iets hoger ligt, biedt het aanzienlijke financiële voordelen op de lange termijn. Je bespaart niet alleen op de kosten van plantenvoeding en onderhoud, maar vermijd ook de kosten die gepaard gaan met het vervangen van echte planten die kunnen verwelken of afsterven.

We hebben de vele voordelen van kunstbeplanting uiteengezet, zoals het uitgebreide aanbod en realistische uitstraling, de lange levensduur, het gemak in onderhoud, de duurzaamheid, de allergie-vriendelijkheid en het financiële voordeel op lange termijn. Met deze inzichten kun je een weloverwogen keuze maken voor het verfraaien van je ruimtes met groen.

FloraWorks